Przedszkolaki sprzątają świat…

Wrzesień jest miesiącem, w którym włączamy się w akcję „Sprzątania Świata”. W tym roku w ramach realizowanego projektu „Mali wiekiem, ale wielcy eko-sercem” nr projektu: 2022-3-PL01-ESC30-SOL-000097905  dzieci z Niepublicznego Żłobka i Przedszkola „Świat Dziecka” w Siewierzu uczestniczyły w sprzątaniu świata.Celem akcji było promowanie od najmłodszych lat zasad dbania o środowisko.
Dzień w przedszkolu, tj. 15 września 2023 rok rozpoczął się od pogadanki na temat: „Dlaczego należy dbać o środowisko, w którym żyjemy?”. Później dzieci z grup: Skrzaty, Smerfy i Kropeczki zaopatrzone w rękawiczki i worki wyruszyły wraz z opiekunkami/nauczycielami wychowania przedszkolnego porządkować pobliski teren. Przedszkolaki z wielkim zaangażowaniem sprzątały ogród przedszkolny i teren w pobliżu przedszkola.  Porządkując wyznaczony teren miały poczucie, że robią coś ważnego dla naszej planety. Podczas sprzątania uczestnicy projektu dowiedzieli się, że należy dbać o przyrodę, chronić ją, by korzystać z jej uroków.

Mamy nadzieję, że w ten sposób zdobyte doświadczenie zaowocuje w przyszłości dobrymi ekologicznymi nawykami.