Mobilność w Wiśle pod znakiem tolerancji

W dniach 12-16 maja odbyła się mobilność do Wisły grupy uczniów z Polski i Ukrainy w ramach głównego punktu projektu „Co wiemy o tolerancji” nr 2022-1-PL01-KA152-YOU-000067324.

Podczas trwania pobytu uczestnicy projektu brali udział w licznych warsztatach poświęconych tematyce tolerancji, zajęciach integracyjnych, sportowych i artystycznych. Mieli również okazję zwiedzić Wisłę oraz pobliskie szlaki górskie.

Pięć wspólnie spędzonych dni w nowym gronie to z pewnością doskonała okazja do lepszego poznania się grupy. Sprzyjały również temu przeprowadzone warsztaty skupiające się na wymianie kulturowej oraz spojrzeniu na świat z perspektywy swojego bliskiego sąsiada. Okazało się, że wiele nas łączy, a elementy które nas odróżniają to nie przeszkoda w zaakceptowaniu drugiej osoby, a dodatkowe atuty, dzięki którym staje się ona wyjątkowa.

W tych trudnych czasach, w jakich przyszło żyć naszym kolegom i koleżankom z Ukrainy dobrze było wyjechać i zapomnieć choć na chwilę o wszystkim. Mogliśmy skupić się na tym co jest tu i teraz. Dzięki projektowi młodzi ludzie mogli wzmocnić umiejętności tolerancji i otwartości na drugiego człowieka, skupić się na swoich emocjach oraz pielęgnowaniu pewności siebie poprzez dostrzeżenie swoich zalet. Z każdym dniem umacniała się pozytywna atmosfera, co jest niezwykle istotne w procesie integracji.

Wyjazd do Wisły był z pewnością dla obu grup niebywałą przygodą i miłym oderwaniem od codzienności. Skutkiem przeprowadzonych działań w czasie trwania projektu będzie u uczestników większa tolerancja, chęć zrozumienia i akceptacji różnic, które występują m.in. pomiędzy osobami różnych narodowości.

Mamy nadzieję, że dobre wspomnienia pozostaną z uczestnikami biorącymi udział w projekcie jeszcze przez długi czas.

Szczegółowy opis każdego z 5 dni pobytu w Wiśle znajdziecie na stronie projektu.