Uroczyste obchody „Dnia Ziemi” w Niepublicznym Żłobku i Przedszkolu „Świat Dziecka” w Siewierzu

W dniach 24 – 26.04.2023 roku w Niepublicznym Żłobku i Przedszkolu „Świat Dziecka” w Siewierzu organizowany był cykl zajęć z okazji Dnia Ziemi, nazywany często Międzynarodowym Dniem Matki Ziemi. W tych dniach grupy przedszkolaków: Smerfy, Skrzaty, Kropeczki uczestniczyły w warsztatach ekologicznych realizowanych w ramach projektu „Mali wiekiem, ale wielcy eko-sercem” nr projektu: 2022-3-PL01-ESC30-SOL-000097905.

Celem warsztatów było promowanie proekologicznych postaw w społeczeństwie oraz budowanie wspólnej odpowiedzialności za naszą planetę. Przedszkolaki uczestniczyli w pogawędce na temat zanieczyszczenia ziemi, segregacji śmieci, recyklingu. Starali się odpowiedzieć na pytanie: co możemy zrobić, aby ziemia była czysta? W dalszej części zajęć najmłodsi uczestnicy projektu wykonywali w grupach kulę ziemską wykorzystując do tego materiały pochodzące z recyklingu.

Zwieńczeniem zdobytych wiadomości proekologicznych było sadzenie drzewek w ogrodzie przedszkolnym. Przedszkolaki pod opieką nauczycieli wychowania przedszkolnego posadzili ok. 40 sztuk sadzonek sosny. Sadzonki pochodzą z Nadleśnictwa Siewierz – Lasy Państwowe.

Dzieci były bardzo zaangażowane w działania na rzecz naszej planety.