Seans filmowy – Poznawanie dziedzictwa kulturowego poprzez film

W ramach projektu „Co wiemy o tolerancji” nr 2022-1-PL01-KA152-YOU-000067324 odbyło się kolejne spotkanie, na którym polska młodzież poszerzała swoją wiedzę o naszym wschodnim sąsiedzie. Zgodnie z założeniami projektu podczas tego spotkania odbył się jeden z dwóch zaplanowanych pokazów filmowych. Do seansu zadbano również o przekąskę, która przybrała postać ulubionej przez wszystkich pizzy.

Uczestnicy podczas zajęć obejrzeli film dokumentalny „Wymazać naród” obrazujący zniszczenia na dziedzictwie kulturowym Ukrainy dokonane od dnia 24 lutego 2022r. przez wojska rosyjskie. W filmie ukazane zostały pozostałości po zabytkach m.in. w Lwowie, Czernichowie, Iwankowie, Kijowie czy Charkowie.

Po obejrzeniu wstrząsającego filmu uczniowie dyskutowali na temat zdarzeń, które mają miejsce od 24 lutego ubiegłego roku. Każdy z uczestników bardzo emocjonalnie podchodzi do tematu wojny, która dzieje się przy naszej wschodniej granicy i współczuje sąsiadom tego, czego zmuszeni są doświadczać. Duża część  uczestników projektu chcąc jakoś przyczynić się do wsparcia osób z Ukrainy deklarowała, że udziela się m. in. w zbiórkach ubrań, lekarstw czy innych potrzebnych rzeczy.