Kuchnia gruzińska jest wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju – sycąca, aromatyczna, naturalna. Przede wszystkim dominują w niej świeże warzywa i bogactwo aromatycznych przypraw oraz ziół tj. kolendra, estragon, czosnek i cząber.
O kulturze i tajnikach kuchni gruzińskiej opowiedziała nam na warsztatach kulinarnych organizowanych w ramach projektu „Świat na talerzu” nr projektu 2021-2- PL01-ESC30-SOL-000040182, instruktorka prowadząca zajęcia z seniorami.
Kuchnia gruzińska to nie tylko jedzenie. To coś o wiele więcej. To połączenie niezwykle ciepłej, gościnnej atmosfery, długiej i bogatej tradycji oraz niezliczonej liczby smakołyków.
Podczas zajęć kulinarnych seniorzy przygotowywali:
- CHACZAPURI ADŻARSKIE, czyli chlebek drożdżowy w kształcie łodzi z serem feta i mozzarellą;
- CHINKALI – gruzińskie pierożki;
- LAWASZ – ormiański chleb o kształcie płaskiego placka;
- CZIHIRTMA – gruziński rosół;
- GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE;
- KEPIŁA, czyli gruzińskie kotlety mielone;
Pracy było sporo, ale przy okazji każdy mógł nauczyć się czegoś nowego. Na koniec odbyła się degustacja przygotowanych przez seniorów potraw.