Smaki kuchni żydowskiej

Kuchnia żydowska uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Pozbawiona jest wołowiny i tłuszczu wieprzowego. Tradycyjne potrawy kuchni żydowskiej są bardzo różnorodne, często oparte na świeżych warzywach i owocach, a także roślinach strączkowych.

Ostatnio na warsztatach kulinarnych organizowanych w ramach projektu „Świat na talerzu” nr projektu: 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040182, prowadząca zajęcia wprowadziła seniorów w świat kuchni żydowskiej. W ramach zajęć kulturowych przybliżyła uczestnikom projektu żydowską kulturę w różnych zakątkach świata, charakterystyczne potrawy żydowskie i ich sposób przyrządzenia, pochodzenie i znaczenia.

W dalszej części zajęć seniorzy mieli okazję poznania zarówno sposobów przygotowania, jak i smaków potraw kuchni żydowskiej, takich jak:

  • CYMES – marchewka po żydowsku,
  • CZULENT – gulaszowa potrawa mięsno-warzywna,
  • HAMANTASCHEN – żydowskie ciasteczka nazywane też są „Uszami Hamana”.

Zapraszamy do obejrzenia krótkiej fotorelacji z warsztatów kulinarnych kuchni żydowskiej.

Przejdź na stronę projektu