Warsztaty kuchni arabskiej

W dniu 13 stycznia 2023 roku seniorzy biorący udział w projekcie „Świat na talerzu” nr projektu 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040182 udali się w niezwykłą podróż kulinarną do krajów świata arabskiego.

Podczas zajęć kulturoznawczych prowadząca zajęcia Pani Mariola wprowadziła uczestników projektu w sekrety kuchni Bliskiego Wschodu. Opowiedziała o najczęściej używanych składnikach, produktach, technikach gotowania, potrawach, tradycjach kulinarnych.

Kuchnia arabska charakteryzuje się zamiłowaniem do zdrowego jedzenia i wspólnego spożywania posiłków. Do przygotowania dań arabskich wykorzystuje się lokalne składniki tj.: ziarna zbóż, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, mleko, bakalie. Istotnym elementem kuchni arabskiej, oprócz smaków i aromatów jest również sposób podawania dań – apetyczne kąski na wielu miseczkach lub talerzykach.

Seniorzy wspólnie przygotowali pyszne arabskie dania tj.:
– CIASTECZKA QATAYEF – arabskie ciasteczka, spożywane przez cały rok, szczególnie
w czasie Ramadanu;
– kofta z piekarnika czyli szaszłyki wołowe;
– SZAKSZUKA – arabski „misz-masz”;
– sałatka TABBOULEH z kaszą bulgur.

Na zakończenie odbyła się degustacja tego, co seniorzy przygotowali.

Spotkanie przebiegało w bardzo sympatycznej atmosferze. Uczestnicy byli zadowoleni z zajęć, brali w nich aktywny udział i angażowali się w zadania oceniając zajęcia jako bardzo atrakcyjne.

Przejdź na stronę projektu