Ostrożni seniorzy w cyfrowym świecie

Noworoczne zajęcia projektu „E-Senior II”– 2022-1-PL01-ESC30-SOL-000067331 seniorzy z grupy średniozaawansowanej rozpoczęli dużą dawką przydatnej wiedzy na temat cyberprzestępczości, a dokładnie „phishingu”. To stosunkowo nowe zagadnienie i bardzo ważne jest to, aby seniorzy byli świadomi jego istnienia, ponieważ w przeciwieństwie do innych ataków komputerowych, które wykorzystują błędy, luki czy słabości w oprogramowaniu i jego konfiguracji, tutaj celem ataku jest sam człowiek. W przypadku phishingu atakujący korzysta najczęściej z autorytetu osoby lub instytucji pod którą się podszywa, kontaktując się np. jako przełożony, kolega z pracy, bank, dostawca prądu, urząd, firma przewozowa lub znany sklep.

W ramach zajęć seniorzy rozwiązywali quizy, w których mieli za zadanie ocenić czy dana wiadomość jest wyłudzeniem czy prawdą. Dzięki takim ćwiczeniom uczestnicy sprawdzali swoją spostrzegawczość i oswajali oko z nieprawdziwymi wiadomościami. Następnie każdy odwiedził stronę Have I Been Pwned? pozwalającą kontrolować, czy dane użytkownika zostały naruszone przy okazji wycieku danych. Osoby biorące udział w zajęciach sprawdziły również jak silne jest ich hasło i ile czasu zajmie hakerom jego złamanie. Na koniec zajęć seniorzy obejrzeli film, który przedstawiał prawdziwą rozmowę nagraną pomiędzy oszustem a potencjalną ofiarą oszustwa.

Seniorzy byli bardzo aktywni i wykazali się dużą wiedzą na temat cyberprzestępstw – sami podawali przykłady oszustw, które są wykorzystywane przez internetowych złodziei. Większość osób chętnie dopytywała o dane jakich nie należy podawać przez Internet lub telefon i jak należy się zachować w przypadku, kiedy podejrzewają, że mogą być ofiarą oszustwa.

Czujność naszych seniorów jest na wysokim poziomie i zdecydowanie nie dadzą się nabrać na cyber oszustwo.