Kuchnia skandynawska, czyli miłość do prostoty

W miesiącu grudniu seniorzy uczestniczyli w warsztatach kulinarnych poświęconych kuchni skandynawskiej.

Na początku zajęć instruktor – Pani Mariola zaprezentowała uczestnikom projektu wyżej wymienioną kuchnię, na którą składają się tradycyjne smaki: Norwegii, Szwecji, Dani i Finlandii. Jest to jedna z najzdrowszych kuchni świata. Zaletą jej jest prostota, która przekłada się na stosunkowo niewielką ilość dań smażonych. Śledzie, łososie, dorsze, pstrągi, homarce, przegrzebki są wędzone, suszone, konserwowane, często grillowane, a później też podawane. Kuchnia skandynawska charakteryzuje się używaniem małej ilości przypraw i ziół.

Później seniorzy przystąpili do przygotowywania w podgrupach następujących potraw tj.:

  • fiński naleśnik z piekarnika pannukakku,
  • hernekeitto – tradycyjna skandynawska zupa z grochu.

Zajęcia zakończyły się degustacją wspólnie przygotowanych dań.

Warsztaty organizowane były w ramach projektu „Świat na talerzu” nr projektu: 2021-2-PL01-ESC30-SOL000040182
Przejdź na stronę projektu

Przepisy przygotowanych potraw znajdziecie tutaj