Przez żołądek do serca, czyli warsztaty kuchni wegetariańskiej i kuchni wegańskiej

Za nami kolejne warsztaty kulinarne. Tym razem motywem przewodnim były dania kuchni wegetariańskiej i kuchni wegańskiej. Seniorzy postawili na zdrowe i dobre jedzenie, bo przecież wiadomo, że przez żołądek do serca!

Na początku zajęć uczestnicy szkolenia zapoznali się z tajnikami w/w kuchni, poznali popularne potrawy kuchni roślinnej, wzbogacili wiedzę na tematy związane ze zdrowym odżywianiem się.

Pod okiem Pani Marioli powstawały zdrowe potrawy z wykorzystaniem zasad recyklingu żywieniowego tj.:
– DAL – wegetariańskie indyjskie danie z soczewicy, pomidorów i mleka kokosowego;
– wegański ziemniaczany suflet;
– wegetariańskie kotleciki z czerwonej fasoli z masłem czosnkowym;
– zupa dyniowa- klasyczne wegetariańskie danie amerykańskie.

Przyjazna atmosfera, wspólne przygotowanie potraw i rozmowy przy wspólnym stole to wszystko to, z czym spotykają się seniorzy na zajęciach kulinarnych organizowanych w ramach projekt „Świat na talerzu” nr projektu: 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040182. Z utęsknieniem czekają już na kolejne zajęcia.

Przepisy przygotowanych potraw znajdziecie tutaj