Kuchnia amerykańska znana jest na całym świecie. Często kojarzona jest głównie z ciężkostrawnymi oraz wysokokalorycznymi potrawami. Charakteryzuje się nie tylko różnorodnością, ale przede wszystkim szybkością i prostotą przygotowania potraw.
Hamburgery, hot-dogi, frytki, smażone kurczaki, pancakes i szarlotki to tylko niektóre amerykańskie potrawy, które są popularne niemal w każdym kraju. Bogactwem tej kuchni jest brak narzuconych reguł, wedle których powinno się przygotowywać określone potrawy.
W piątkowe popołudnie tj. w dniu 21 października 2022r. seniorzy w ramach projektu „Świat na talerzu” nr 2021-2- PL01-ESC30-SOL-000040182 uczestniczyli w warsztatach kuchni amerykańskiej. Podczas warsztatów menu prezentowało się następująco:
– zupa kukurydziana,
– hamburgery,
– pancakes,
– tarta cytrynowa.
W ramach zajęć uczestnicy poznali nowe smaki i przepisy kuchni amerykańskiej. Atmosfera na warsztatach była bardzo miła i wesoła. Wszyscy zebrani byli ogromnie zadowoleni.
Efekty pracy seniorów można podziwiać na zamieszczonych poniżej zdjęciach