W piątek, tj. 16 września 2022 roku odbyły się warsztaty kulinarne poświęcone kuchni meksykańskiej. Warsztaty organizowane są w ramach projektu „Świat na talerzu”- 2021-2- PL01-ESC30-SOL-000040182.
Zanim jednak uczestnicy zabrali się do przygotowywania potraw, prowadząca zajęcia – Pani Mariola zapoznała seniorów z tradycjami i kulturą kuchni meksykańskiej. Egzotyczna kuchnia meksykańska jest jedną z najciekawszych kuchni świata. Jest pełna kolorów, smaków i aromatów. Szczególną cechą tradycyjnej kuchni meksykańskiej jest mieszanka składników, receptur i metod przygotowywania dań przez rdzennych Amerykanów i hiszpańskich zdobywców.
Do podstawowych produktów spożywczych używanych w kuchni meksykańskiej do wytrawnych dań należą rośliny strączkowe (m.in. fasola), papryka (zarówno ta ostra, jak i łagodna) oraz kukurydza.
Na warsztatach przekonaliśmy się jak w łatwy i szybki sposób przygotować:
- QUESADILLA Z OWOCAMI NA SŁODKO,
- BURRITO lub TACO DE HARINA,
- GUACAMOLE – MEKSYKAŃSKA PASTA (salsa, dip) z awokado,
- meksykańska SOPA DE LIMA – kwaśna zupa limonkowa.
Przygotowane potrawy okazały się niesamowicie pyszne, aromatyczne i w pełni oddające smak Meksyku.
Przepisy wymienionych dań znajdziesz tu –> Przepisy kuchnia meksykańska