Kuchnia ukraińska jest niezwykle bogata w różne smaki z uwagi na wpływ kultury, religii
i położenia geograficznego Ukrainy. To prosta kuchnia powstała z biedy.
Do poszczególnych dań wykorzystywane są produkty, które w zdecydowanej większości przeciętny Ukrainiec może samodzielnie wyhodować lub upolować. Na ukraińskich stołach znajdujemy potrawy bazujące na mące, grzybach, rybach, warzywach, kiszonej kapuście, mięsie, ogórkach, kaszy gryczanej. Ziemniaki nazywane drugim chlebem stanowią podstawę większości potraw.
W dniu 30 września 2022r. seniorzy podczas warsztatów kulinarnych realizowanych w ramach projektu „Świat na talerzu” nr projektu: 2021-2- PL01-ESC30-SOL-000040182 przygotowywali ukraińskie specjały.
Daniem głównym był kociołek, czyli pieczone ziemniaki z kefirem. Potrawą, która bardzo smakowała uczestnikom warsztatów były ziemniaki faszerowane po chłopsku.
Warsztaty kuchni ukraińskiej zakończyły się słodkim deserem czyli serniczkami ukraińskimi.
Przepisy przygotowanych rarytasów znajdziecie tutaj