W dniu 2 września 2022 roku odbyły się pierwsze po wakacyjnej przerwie warsztaty kulinarne organizowane w ramach projektu „Świat na talerzu” nr projektu: 2021-2- PL01-ESC30-SOL-000040182.
Podczas zajęć seniorzy udali się w kulinarną podróż do Francji, której kuchnia jest znana i ceniona na całym świecie. Kuchnia francuska jest delikatna, lekka, wysublimowana i fantazyjna. Zachwyca różnorodnością smaków, przepychem podawania dań i oryginalnością. Choć powszechnie kojarzy nam się z żabimi udkami, ślimakami i pieczonymi kasztanami, kuchnia francuska to doskonałe ryby i owoce morza, świetnej jakości mięso, zjawiskowe sery.
Seniorzy pod czujnym okiem trenera przygotowywali w podgrupach różne potrawy tj.:
– francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami,
– tarta Quiche lorraine czyli placek lotaryński,
– zupa serowo-cebulowa.
Warsztaty zakończyły się degustacją wspólnie przygotowanych dań.
Jiro Ono mawiał „Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować”.
Przepisy dań znajdziecie –> https://swiatnatalerzu.fundacjasmart.pl/kuchnie-swiata/francja/