Zajęcia języka niemieckiego

Cztery miesiące zajęć z języka niemieckiego realizowanych w ramach projektu Europejskiego Korpusu Solidarności „Nauka języków obcych jest fajna”- 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040177 minęły w okamgnieniu. Był to czas niezwykły i wyjątkowy. Czas nauki, czas poznawania i utrwalania wiedzy z języka niemieckiego.

Systematyczna nauka i praca sprawiły, że seniorzy na zajęciach językowych z chęcią poznawali nowe zwroty i wyrażenia związane z sytuacjami życia codziennego, rozwijali sprawności językowe oraz poznawali kulturę, historię i geografię Niemiec, Austrii, Szwajcarii. W ostatnim czasie program zajęć językowych obejmował następujące zagadnienia:

• żywienie: (np. posiłki, artykuły spożywcze, restauracja, karta dań, zamawianie potraw, określenie ilości i wagi), czasownik „essen”;
  • zakupy: (np. dom towarowy, ubrania, określenie rozmiaru garderoby);
  • świat przyrody (np. pogoda, zjawiska atmosferyczne, temperatura);

Program zajęć dostosowany jest do wieku oraz umiejętności uczestników kursu. Na kolejne zajęcia z języka niemieckiego zapraszamy Seniorów już po wakacjach. Będziemy wspólnie kontynuować rozpoczętą już przygodę z językiem niemieckim.