Przygoda przedszkolaków z językiem angielskim

W miesiącu marcu 2022 roku swoją przygodę z językiem angielskim dzięki projektowi „Nauka języków obcych jest fajna”- 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040177, rozpoczęły przedszkolaki uczęszczające do Niepublicznego Żłobka i Przedszkola „Świat Dziecka” w Siewierzu. Zajęcia prowadzone są w dwóch grupach: Smerfy, Skrzaty. Odbywają się raz w tygodniu, w siedzibie przedszkola. Warsztaty prowadzone są przez Panią Paulinę – doświadczonego i wykwalifikowanego lektora posiadającego odpowiednie kwalifikacje do pracy z dziećmi.

Program zajęć realizowany jest zgodnie z zasadą: uczyć bawiąc, bawiąc uczyć. Podczas zajęć wykorzystywane są gry i zabawy ruchowe, karty obrazkowe, przedmioty z życia codziennego, zabawki. Dzieci uczą się również piosenek i wierszyków w języku angielskim. Zakres tematyczny zajęć z języka angielskiego dla grup: Skrzaty, Smerfy w miesiącu marcu i kwietniu obejmował:

• zwroty: powitanie i pożegnanie – Greetings,
  • zwierzątka domowe – Pets,
  • dzikie zwierzęta – Wild Animals,
  • pogoda – Weather,
  • kolorowa tęcza – Raibow,
  • zwierzęta z farmy – Farm Animals,
  • Święta Wielkanocne – Happy Easter,
  • owoce – Fruits,
  • zdrowy, owocowy sok – Healthy juice.

Przedszkolaki z wielką przyjemnością uczestniczą w zajęciach językowych prowadzonych przez Panią Paulinę.  Nauka języka obcego przez zabawę jest najciekawszą formą zdobywania wiedzy w szczególności u najmłodszych.