Kuchnia chorwacka słynie z niezwykle bogatych, różnorodnych, ale przede wszystkim smacznych dań. Znaleźć w niej można elementy kuchni śródziemnomorskiej, jak i typowe smaki bałkańskie. Każdy region Chorwacji posiada swoje unikatowe przysmaki, jednak to, co je łączy to ich niezwykły aromat
i smak.
W dniu 24 czerwca 2022r w Branżowej Szkole I Stopnia w Sosnowcu przy ul. Szymanowskiego 3b odbyły się warsztaty kulinarne, podczas których seniorzy przygotowywali chorwackie specjały wraz z oryginalnymi przepisami tj.:
- ČOBANAC – gulasz z kilku gatunków mięs;
- dalmatyńskie fritule, czyli chorwackie małe pączki;
- PUNJENA PAPRIKA, czyli papryka faszerowana;
- makaron z krewetkami z pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki;
Pełne przepisy ww specjałów dostępne będą na blogu. Współczesna kuchnia chorwacka mimo to, że jest taka różnorodna, to zawsze pozostaje pyszna. Bogactwo kuchni jest olbrzymie. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Warsztaty kulinarne prowadzone były w ramach projektu „Świat na talerzu”- 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040182.