Kuchnia hiszpańska jest bardzo różnorodna ze względu na mnogość wykorzystywanych produktów. Sekret jej tkwi w naturalnej prostocie, zachowaniu spokoju i niewielkiej liczbie składników. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Bogactwo warzyw i owoców, w połączeniu z aromatycznymi przyprawami, sprawia, że gotowe dania kuchni hiszpańskiej wyglądają niezwykle apetycznie i zachęcają do jedzenia.
W piątek tj. 27 maja 2022 r. w Branżowej Szkole I Stopnia w Sosnowcu odbyły się zajęcia z kuchni śródziemnomorskiej, podczas których seniorzy mogli poznać tajniki przygotowania tradycyjnych potraw kuchni hiszpańskiej. Seniorzy na warsztatach przygotowywali w podgrupach następujące dania hiszpańskie, tj.:
- tortilla de patatas, czyli hiszpański omlet z ziemniakami i cebulą;
- paella z kurczakiem i chorizo;
- churros z sosem czekoladowym.
Trzy godzinne warsztaty zakończyły się prawdziwą ucztą, w czasie której seniorzy delektowali się przygotowanymi specjałami. Stół był pełen smacznego jedzenia – jak na prawdziwej hiszpańskiej uczcie. Warsztaty kulinarne prowadzone były w ramach projektu Europejskiego Korpusu Solidarności „Świat na talerzu”- 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040182.