W maju seniorzy w ramach projektu „Świat na talerzu”- 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040182 uczestniczyli w warsztatach kulinarnych kuchni greckiej. Kuchnia ta uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Jest zdrowa i wprost zachwyca nasze podniebienia. Dominują w niej śródziemnomorskie smaki, zdrowe produkty, proste przepisy oraz nietypowe przyprawy. Cechami charakterystycznymi kuchni greckiej jest szerokie zastosowanie oliwy z oliwek, baraniny i różnego rodzaju warzyw. Podczas warsztatów kulinarnych przygotowywano:
- sałatkę grecką (prawdziwa nazwa to HORIATTIKI) z pomidora, ogórka, czerwonej cebuli i czarnych oliwek, z oliwą i oregano;
- moussakę z cukinii (zapiekanka z cukinii i mielonego mięsa z sosem beszamelowym);
- szpinakową tartę z serem feta na kruchym cieście.
To była prawdziwa grecka uczta w doborowym towarzystwie seniorów. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za aktywny udział w warsztatach, zaangażowanie i wspólnie spędzony czas. Zapraszamy na kolejne warsztaty kulinarne.