W miesiącu kwietniu uczestnicy projektu „Świat na talerzu”- 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040182 będą przygotowywać potrawy kuchni włoskiej. Kuchnia włoska zaliczana jest do kuchni śródziemnomorskiej i jest uważana za jedną z najpopularniejszych kuchni na świecie. Duża ilość świeżych warzyw, obfitość aromatycznych przypraw, takich jak:
- oregano,
- bazylia,
- estragon,
- rozmaryn
- tymianek,
- mocny aromat serów, zwłaszcza parmezanu,
- oraz oliwa z oliwek o pięknym złoto- zielonym kolorze
Oto najważniejsze wyróżniki włoskiej kuchni. Pierwsze warsztaty kulinarne z zakresu przygotowywania potraw kuchni włoskiej odbyły się w piątek, tj. 08.04.2022r. W zajęciach brało udział 12 seniorów. Spotkanie trwało 3 godziny. Podczas zajęć uczestnicy przygotowywali następujące potrawy:
- makaron z sosem blue cheese;
- minestrone z makaronem czyli zupa jarzynowa w stylu włoskim;
- tiramisu z mascarpone;
Zajęcia zakończyła wspólna degustacja przygotowanych wcześniej potraw. Warsztaty były bardzo interesujące. Seniorzy w miłym gronie mogą przeżyć niezapomnianą, kulinarną przygodę, zapoznać się z szeroko rozumianą kulturą Włoch, poszerzyć umiejętności oraz techniki przygotowywania potraw włoskich. Kolejne warsztaty kulinarne z kuchni włoskiej odbędą się 22 kwietnia 2022r.