W dniu 04.03.2022r. odbyły się pierwsze zajęcia w ramach projektu „Świat na talerzu”- 2021-2-PL01-ESC30-SOL-000040182. współfinansowanego z Europejskiego Korpusu Solidarności. W warsztatach kulinarnych uczestniczyło 12 osób. Zajęcia odbywały się w pracowni gastronomicznej, wyposażonej w nowoczesny sprzęt. W miesiącu marcu tematem warsztatów kulinarnych jest „Kuchnia polska – znana i nieznana”. Po krótkim wykładzie dotyczącym pochodzenia danych potraw kuchni polskiej, jej historii, składników, modyfikacji jakim ulegała na przestrzeni wieków przystąpiono do działania. Używając starannie dobranych składników, pod okiem trenerów uczestnicy projektu samodzielnie przygotowywali potrawy, których zapach unosił się po całym budynku. Był to:
- żurek na wędzonce, z ziemniakami i jajkiem;
- placki ziemniaczane;
- pierogi z kaszą gryczaną, wędzonym twarogiem i smażoną cebulką;
- placki z marchewki;
- chleb;
- kopytka – kluski z ziemniaków;
- kasza gryczana ze smażoną kiełbasą i cebulką;
- sos pieczarkowy.
Każdy z uczestników otrzymał przepisy do tworzonej na bieżąco książki kulinarnej. Na koniec wszyscy uczestnicy projektu wspólnie zasiedli do stołu, aby skosztować przygotowane potrawy.