W dniu 12 maja 2021r. w ramach projektu „Daj swoim rzeczom drugie życie” odbyły się warsztaty z dietetykiem. Podczas warsztatów uczestnicy starali się odpowiedzieć na pytania:
– jak nie marnować żywności?
– jak gotować w duchu less waste?
– jak zrobić coś dobrego z jedzenia, które nam zostało, czyli kulinarne zero waste?
– dlaczego marnujemy tak duże ilości jedzenia?
Uczestnicy poprzez zabawę i aktywizujące formy obrazowe poznali drogę, jaką pokonuje żywność od etapu uprawy poprzez transport, sklep, dom, a wreszcie wysypisko. Poznali również sposoby na nie marnowanie jedzenia.
Mamy nadzieję, że dwugodzinne warsztaty zainspirowały uczestników do wprowadzenia w swoim domu zasad niemarnowania jedzenia. Co więcej uświadomiły nas, że dokonywane przez nas wybory żywieniowe oraz znajomość podstaw zdrowego odżywiania są niezwykle ważne w walce z marnowaniem żywności, jak również w kontekście ochrony środowiska.